tisdag 28 september 2010

Nybakat bröd.......

luktar så gott! Har länge tänkt baka men inte fått tummen ur. Fick till och med slänga surdegen som jag gjorde för några veckor sedan. Började med ny surdeg i förra veckan som var klar i söndags och ikväll tog jag mig äntligen tid och satte en deg. Blev 2 limpor Franskbröd med fläta.....
Recept:
25 g torrjäst
25 g smör
5 dl vatten, ca 45 grader varmt
1 dl surdeg
2 tsk salt
14-16 dl vetemjöl
1 ägg för pensling
vallmofrön

Smält smör, blanda i vattnet. Värm till 45 grader. Blanda ca 10 dl mjöl med jästen i en bunke. Häll i salt och surdeg. Blanda i degvätskan och knåda, antingen för hand eller med maskin i ca 10 min. Tillsätt resten av mjölet efterhand tills degen är smidig och släpper bunken. Låt den jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i 2 delar men ta undan lite till flätan. Forma till 2 limpor och lägg på plåten, gör fläta eller snurra och placera ovanpå och låt ändarna försvinna under brödet. Låt bröden jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö lite Vallmofrön ovanpå. Grädda i 200 grader i 25 minuter.







Inga kommentarer: