Recept:
25 g torrjäst
25 g smör
5 dl vatten, ca 45 grader varmt
1 dl surdeg
2 tsk salt
14-16 dl vetemjöl
1 ägg för pensling
vallmofrön
Smält smör, blanda i vattnet. Värm till 45 grader. Blanda ca 10 dl mjöl med jästen i en bunke. Häll i salt och surdeg. Blanda i degvätskan och knåda, antingen för hand eller med maskin i ca 10 min. Tillsätt resten av mjölet efterhand tills degen är smidig och släpper bunken. Låt den jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i 2 delar men ta undan lite till flätan. Forma till 2 limpor och lägg på plåten, gör fläta eller snurra och placera ovanpå och låt ändarna försvinna under brödet. Låt bröden jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö lite Vallmofrön ovanpå. Grädda i 200 grader i 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar